• Nederlands

Microbiologische analyse

Om voedselveiligheid te garanderen, moet je als levensmiddelenbedrijf voortdurend microbiologische analyses uitvoeren op de geproduceerde producten. Dit moet gebeuren voordat de producten naar de consument gaan om zo de consument te beschermen.

Wettelijk verplicht

Het uitvoeren van microbiologische onderzoek op levensmiddelen is dan ook wettelijk verplicht. De levensmiddelenwetgeving EU 178/2002 verplicht elk levensmiddelenbedrijf om uitsluitend veilige levensmiddelen op de markt te brengen omdat de consument er niet ziek van mag worden.

Microbiologisch criteria

Ook zijn er verschillende microbiologische criteria voor levensmiddelen vastgelegd in de wetgeving. Aan de hand hiervan kan je als levensmiddelenbedrijf vaststellen welke micro-organismen van toepassing zijn op de producten. En welke je dus moet onderzoeken. Ook kun je door de criteria vaststellen welke normen / limieten van toepassing zijn. Hiermee wordt beoordeeld of het gevonden resultaat voldoet aan de wetgeving en veilig is voor de consument.

Opsporen van micro-organismen

Om dat te achterhalen gaan we op zoek naar verschillende soorten micro-organismen. In ons laboratorium kweken wij de micro-organismen in petrischalen. Na gemiddeld 3 tot 5 dagen doen wij vervolgens een uitspraak over:

  • De aanwezigheid van een micro-organisme in het levensmiddel (of dat deze wel of niet aangetoond is)
  • De hoeveelheid van een micro-organisme in het levensmiddel (een telling)

Naast de traditionele methode (zoals hierboven benoemd), maken wij ook gebruik van de Real time PCR methode. Daarbij doen we op basis van het genetisch materiaal (DNA) van micro-organismen een uitspraak of deze wel of niet in het levensmiddel aanwezig zijn.

Selectie van onze onderzoeken

Hieronder vind je een selectie van de micro-organismen waar wij een microbiologische analyse voor kunnen doen.

Algemene indicatoren  Pathogenen Wateronderzoek
(An)aëroob kiemgetal Listeria monocytogenes E. coli
Enterobacteriaceae Listeria spp Coliformen
Coagulase positieve staphylocccen Salmonella spp Kiemgetal bij 22˚C / 36˚C
Coliformen E. coli & STEC Enterococcen
Streptococcen Bacillus cereus
Gisten & Schimmels Campylobacter
Lactobacillen Clostridium perfringens
Melkzuurbacteriën Sulfiet reducerende Clostridia
Pseudomonas
(An)aërobe sporenvormers

 

Neem contact op om een microbiologische analyse te laten uitvoeren

Alle microbiologische analyses moeten op een betrouwbare wijze uitgevoerd worden, dat heeft de NVWA in informatieblad 85 beschreven. Dat wil zeggen dat je als levensmiddelenbedrijf gebruik moet maken van geaccrediteerde laboratoria. Normec Foodlab is een ISO 17025 geaccrediteerd laboratorium. De accreditatie is verleend door de RvA (Raad van Accreditatie).

Laat je microbiologische analyse bij ons uitvoeren, omdat:

  • Een groot deel van het totale aanbod aan microbiologische analyses valt onder de accreditatie (voor een overzicht kun je scope L509 downloadenop de website van de RvA)
  • We altijd op de hoogte zijn van de actuele ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving en ons aanbod hierop aanpassen
  • Er een digitale webportal is, waardoor je altijd alle resultaten kunt bekijken
  • Met onze ophaalservice we jouw monsters komen ophalen, met spoed als dit nodig is
  • En we graag met jou meedenken, zodat we altijd een gepaste oplossing vinden

Neem contact met ons op. Vul het contactformulier in of bel 0348 74 80 00.

foodlab boxarrow-up

Meer informatie

Wil je meer weten over microbiologische analyses? Neem contact met ons op.

Neem contact op Bekijk alle analyses en onderzoeken
© 2020 Normec Foodcare Privacy
nl
Offerte aanvragen
MicroCare Laboratorium gaat verder als Normec Foodlab

MicroCare Laboratorium heet vanaf 27 mei Normec Foodlab. Wij zijn dé specialist in het uitvoeren van microbiologische analyses.

Dankzij ons gecertificeerd kwaliteitssysteem en jaren lange ervaring met microbiologische analyses in de levensmiddelen industrie, staan wij garant voor betrouwbare onderzoekresultaten. Met onze expertise zijn wij in staat voor elke klant in de foodindustrie op maat gesneden onderzoek te verrichten. Vanuit het gezichtspunt ‘onderzoek alleen dat wat nodig is’, zodat u geen onnodige kosten maakt.

 

Sluiten