• Nederlands

Houdbaarheidsonderzoek

Als producent van levensmiddelen moet je een onderbouwing hebben voor de houdbaarheid van de producten die je verkoopt. Het is daarom van belang om te weten hoe lang een product houdbaarheid is. Om de houdbaarheid te bepalen voeren wij houdbaarheidsonderzoek uit. Hierbij wordt het op microbiologische en organoleptische parameters onderzocht. Op basis van de behaalde resultaten brengen wij een advies uit over de houdbaarheid van het onderzochte product. Tevens adviseren wij je omtrent mogelijkheden voor eventuele houdbaarheidsverlenging.

Waarom houdbaarheidsonderzoek?

Het is wettelijk verplicht om een houdbaarheidsdatum te vermelden op voorverpakte levensmiddelen. De houdbaarheidsdatum geeft consumenten de zekerheid dat het product tot die datum zijn normale kwaliteitseigenschappen bezit (normaal van kleur, geur, consistentie en smaak), niet bedorven is en geen gevaar is voor de gezondheid. Een houdbaarheidsonderzoek van Normec Foodlab geeft je al deze informatie zodat je een kwalitatief veilig en goed product kunt aanbieden aan de consument.

Een houdbaarheidsonderzoek kan zowel gericht zijn op de veiligheid (bijvoorbeeld Listeria monocytogenes) als op het bederf van een levensmiddel (bijvoorbeeld totaal kiemgetal). Er zijn daarom verschillende soorten onderzoeken mogelijk:

  • Via een challengetest, hierbij wordt een product met een bekende concentratie van een micro-organisme besmet. Vervolgens wordt de groei daarvan gevolgd gedurende de houdbaarheid.
  • Toepassen van voorspellende modellen waarbij onder andere de potentiële groeisnelheid van micro-organismen berekenend wordt. Bij deze modellering kunnen verschillende product- en procesparameters worden meegenomen om een inschatting te maken van de houdbaarheid.
  • Onderzoek naar het effect van verschillende variabelen zoals temperatuur om het gedrag van het product te controleren. Tevens is het mogelijk om diverse procestechnieken te vergelijken.

Een houdbaarheidsonderzoek uitvoeren of meer informatie?

Wil je een houdbaarheidsonderzoek uitvoeren of wil je meer informatie? Neem dan nu contact met ons op.

Normec Foodlab 4 boxarrow-up

Meer informatie

Wil je een houdbaarheidsonderzoek uitvoeren? Neem contact met ons op om jouw ideeën te bespreken zodat we voor jou het optimale onderzoek kunnen uitvoeren.

Neem contact met ons op Bekijk alle analyses
© 2020 Normec Foodcare Privacy
nl
Offerte aanvragen
MicroCare Laboratorium gaat verder als Normec Foodlab

MicroCare Laboratorium heet vanaf 27 mei Normec Foodlab. Wij zijn dé specialist in het uitvoeren van microbiologische analyses.

Dankzij ons gecertificeerd kwaliteitssysteem en jaren lange ervaring met microbiologische analyses in de levensmiddelen industrie, staan wij garant voor betrouwbare onderzoekresultaten. Met onze expertise zijn wij in staat voor elke klant in de foodindustrie op maat gesneden onderzoek te verrichten. Vanuit het gezichtspunt ‘onderzoek alleen dat wat nodig is’, zodat u geen onnodige kosten maakt.

 

Sluiten