• Nederlands

Analyses en onderzoeken

Normec Foodlab voert routinematig een breed scala aan analyses uit. Van verschillende microbiologische analyses zoals Salmonella, Listeria monocytogenes en Escherichia coli. Maar ook chemische en fysische onderzoeken faciliteren wij. Net zoals een houdbaarheidsonderzoek, challenge test, voorspellende microbiologie en een productonderzoek. Een groot deel van het totale aanbod aan microbiologische analyses voeren wij onder accreditatie uit, voor een overzicht zie scope L509 op de website van de RvA. Bekijk de verschillende analyses en onderzoeken die we voor je kunnen uitvoeren.

boxarrow-up

Microbiologische analyse

Om voedselveiligheid te garanderen, moet je als levensmiddelenbedrijf voortdurend microbiologische analyses uitvoeren op de geproduceerde producten. Dit moet gebeuren voordat de producten naar de consument gaan om zo de consument te beschermen. Wettelijk verplicht Het uitvoeren van microbiologisch onderzoek op levensmiddelen is dan ook wettelijk verplicht. De levensmiddelenwetgeving EU 178/2002 verplicht elk levensmiddelenbedrijf om uitsluitend veilige levensmiddelen op de markt te brengen omdat de consument er niet ziek van mag worden. Microbiologisch criteria Ook zijn er verschillende microbiologische criteria voor levensmiddelen vastgelegd in de wetgeving. Aan de hand hiervan kan je als levensmiddelenbedrijf vaststellen welke micro-organismen van toepassing zijn op de producten. En welke je dus moet onderzoeken. Ook kun je door de criteria vaststellen welke normen / limieten van toepassing zijn. Hiermee wordt beoordeeld of het gevonden resultaat voldoet aan de wetgeving en veilig is voor de consument. Opsporen van micro-organismen Om dat te achterhalen gaan we op zoek naar verschillende soorten micro-organismen. In ons laboratorium kweken wij de micro-organismen in petrischalen. Na gemiddeld 3 tot 5 dagen doen wij vervolgens een uitspraak over: De aanwezigheid van een micro-organisme in het levensmiddel (of dat deze wel of niet aangetoond is) De hoeveelheid van een micro-organisme in het levensmiddel (een

boxarrow-up

Houdbaarheidsonderzoek

De houdbaarheidsdatum op producten geeft consumenten de zekerheid dat het product tot die datum veilig en van goede kwaliteit is. Een houdbaarheidsonderzoek van Normec Foodlab geeft je de juiste informatie zodat je de consumenten een veilig en goed product aan kunt bieden.

boxarrow-up

Challenge test

Met behulp van deze test valideren wij, door het opzettelijk toevoegen van een specifiek micro-organisme aan jouw product, in hoeverre dit micro-organisme kan uitgroeien.

boxarrow-up

Voorspellende microbiologie

Voorspellende microbiologie (Predictive modelling) is het voorspellen van het gedrag van (pathogene) bacteriën in levensmiddelen. Het gedrag van bacteriën in levensmiddelen is voor kwaliteitsmanagers een belangrijke indicator voor de kwaliteit en houdbaarheid van een product. Normec Foodlab heeft de nodige kennis in huis om deze modelleringen uit te voeren. Garantie voedselveiligheid met voorspellende microbiologie De wetenschap van de voorspellende microbiologie biedt belangrijke instrumenten voor kwaliteitsmanagers om het productieproces te valideren. De uitkomsten van de modellering geven een beeld over de groei, overleving en inactivatie van (pathogene) bacteriën in een product. Hiermee kan je bijvoorbeeld een conserveringstechniek bepalen en/of bijstellen zodat je verzekert bent dat gewaarborgd wordt. Tevens kan je het productieproces verbeteren waardoor er meer rendement wordt behaald. Een voorbeeld van voorspellende microbiologie is deactivatie in een verhittingsproces. Naast deactivatie is het ook mogelijk om bijvoorbeeld de houdbaarheid uit te rekenen. Vragen of voorspellende microbiologie? Neem contact met on op. Wij helpen je graag.

boxarrow-up

Chemisch & Fysisch

Wil je de voedingswaarde van jouw producten weten of wil je onderzoek doen naar ongewenste verontreinigingen in jouw product. Wij kunnen je daarbij helpen. Vanuit de wetgeving zijn er verschillende criteria opgesteld voor chemische verontreinigingen in levensmiddelen. Verder zijn in de etiketteringswetgeving specifieke eisen vastgesteld voor de voedingswaarde en allergenen in producten. Overzicht van chemische & fysische analyses Wij bieden een ruim aanbod aan chemische en fysische bepalingen die wij kunnen laten uitvoeren. Hiervoor werken wij samen met  geaccrediteerde partners binnen de Normec Group. De chemische analyses vallen dus buiten onze scope van accreditatie (scope L509). Productsamenstelling Overig Nitraat & nitriet Aflatoxine totaal Vitamines & mineralen Allergenen Voedingswaarde Dioxine & PCB’s Wateractiviteit (aw) Mycotoxines Zuurgraad (pH) Zware metalen Pesticiden Hulp nodig of meer informatie? Hulp nodig bij chemische en fysische analyses? Onze collega’s helpen je graag. Neem contact met ons op.

boxarrow-up

Productonderzoek

Een productonderzoek is een gecombineerd onderzoek waarin we diverse microbiologische, chemische en organoleptische parameter gaan meten. En ook de wettelijke aspecten voor de verpakking en het etiket toetsen we. En dat allemaal in één rapport, ideaal toch? Om dit te realiseren werken we samen met de deskundigen van Normec Sensory en Normec Label en Specifications. Er zijn diverse varianten van productonderzoek mogelijk. Welke productonderzoek voor jou van toepassing is of dat we er een combinatie van maken, bespreken we graag samen met jou. Product benchmarking Product benchmarking is een product vergelijkingsonderzoek. Bij dit onderzoek gaan we productkenmerken en de verpakking van jouw product vergelijken met soortgelijke producten van andere aanbieders op de markt. Samen met jou stellen we de criteria op en voeren we de vergelijking uit. Je ontvangt een complete digitale rapportage waarin de bevindingen en adviezen verwerkt zijn. Hiermee krijg je beter inzicht in je eigen producten en die van jouw concurrenten. Verhandelbaarheidsrapport Wil je een product (opnieuw) op de markt brengen? Dan heb je vaak een verhandelbaarheidsrapport, oftewel een Marketability Certificate nodig. Een verhandelbaarheidsrapport is een rapport waarin staat dat het product getoetst is en voldoet aan verschillende kwaliteitseisen. Het product onderzoeken we op microbiologische kwaliteit, veiligheid

boxarrow-up

PCR methode

Test jij jouw producten ook op micro-organismen zoals pathogenen?. Dan krijg je met de PCR methode 24 uur eerder de uitslag van het onderzoek

© 2020 Normec Foodcare Privacy
nl
Offerte aanvragen
MicroCare Laboratorium gaat verder als Normec Foodlab

MicroCare Laboratorium heet vanaf 27 mei Normec Foodlab. Wij zijn dé specialist in het uitvoeren van microbiologische analyses.

Dankzij ons gecertificeerd kwaliteitssysteem en jaren lange ervaring met microbiologische analyses in de levensmiddelen industrie, staan wij garant voor betrouwbare onderzoekresultaten. Met onze expertise zijn wij in staat voor elke klant in de foodindustrie op maat gesneden onderzoek te verrichten. Vanuit het gezichtspunt ‘onderzoek alleen dat wat nodig is’, zodat u geen onnodige kosten maakt.

 

Sluiten